Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Οι Τούρκοι διοργανώνουν πάρτι στις κατεχόμενες εκκλησίες


vyzantina.02Σε απαγορευμένη ζώνη για τους Ελληνοκύπριους έχουν μετατρέψει οι κατοχικές δυνάμεις τους χριστιανικούς ναούς στη Βόρεια Κύπρο, συλλαμβάνοντας όποιον επιχειρεί να προσεγγίσει και να φωτογραφήσει τα μνημεία της χριστιανικής κληρονομιάς. Ανθρώπινες ελευθερίες, δικαίωμα διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας είναι άγνωστες λέξεις στο λεξιλόγιο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, καθώς έφτασαν στο σημείο ακόμη και να συλλάβουν, στις 14 Μαρτίου, τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, τους τέσσερις Κύπριους ευρωβουλευτές Θεοχάρους, Βαλέσα, Ζασάστα, και Νεβέσλεβα, τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και το μέλος της Κίνησης Αμμοχώστου Λοΐζο Αυξεντίου, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Αμμόχωστο.
Η εικόνα, άλλωστε, που θυμίζει η Βόρεια Κύπρος τα περισσότερα από 36 χρόνια τουρκικής κατοχής, δεν είναι καθόλου... ευρωπαϊκή, παρά τη διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν βεβηλώσει 520 ιερούς ναούς, παρεκκλήσια, μοναστήρια και κοιμητήρια, τα οποία έχουν μετατρέψει σε πιτσαρίες, ντισκοτέκ, ξενοδοχεία, αποχωρητήρια, μάντρες ζώων, αίθουσες τέχνης και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Βρετανούς και Αμερικανούς τουρίστες.
Η Εκκλησία της Κύπρου είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει εκστρατεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών στα Κατεχόμενα και τη βεβήλωση της θρησκευτικής κληρονομιάς. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στις «Αποκαλύψεις», επισημαίνει ότι: «Ακόμη και σήμερα, που έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τα Κατεχόμενα, επωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχυρές κατοχικές δυνάμεις εμποδίζουν τους χριστιανούς όχι μόνο να συντηρήσουν τα μνημεία της θρησκευτικής τους κληρονομιάς, αλλά και τους απομακρύνουν βιαίως όταν προσπαθούν να τελέσουν τις ιερές ακολουθίες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση τέλεσης θείας λειτουργίας ανήμερα των Χριστουγέννων στο Ριζοκάρπασο και τη Γιαλούσα από τους εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους».
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα επισημαίνει ότι οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Κύπρου χρειάζονται ειδική άδεια για να μπορούν να τελέσουν τη θεία λειτουργία στα Κατεχόμενα και υπενθυμίζει ότι πριν σχεδόν από ένα χρόνο η Αρχιεπισκοπή Κύπρου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας για την αποστέρηση των περιουσιών στα Κατεχόμενα.
Η μαύρη λίστα
• Ο ναός της Αγ. Αναστασίας στη Λάπηθο μετατράπηκε στο ξενοδοχείο «Anastasia», με πισίνα, χώρους διασκέδασης και χαρτοπαικτική λέσχη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς.
• Ο καθολικός ναός του Αγ. Φραγκίσκου στην Αμμόχωστο έχει μετατραπεί σε πιτσαρία και μπιραρία.
• Φωτορυθμικά έχουν τοποθετηθεί στο ιερό βήμα του ναού των Ιωαννιτών Ιπποτών, ο οποίος χρησιμοποιείται ως ντισκοτέκ.
• Το παρεκκλήσι της Παναγίας Τριμιθιώτισσας, στο Τριµίθι, μετατράπηκε σε σχολή καλών τεχνών και γκαλερί. Στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Cyprus Today», στις 11 Μαΐου 1996, δημοσιεύτηκε ότι η εκκλησία της Παναγίας στο Τριμίθι της Ιεράς Μητρόπολης Κυρήνειας έχει μετατραπεί σε γκαλερί και μάλιστα διαφημιζόταν. Σε αίθουσα τέχνης μετατράπηκε η Παναγία Ποταμίτισσα, στο Καφαζάνι, ενώ ο μητροπολιτικός ναός του Αρχαγγέλου στην Κερύνεια έχει μετατραπεί σε μουσείο.
• Το παρεκκλήσι του Αγ. Φανουρίου στον Αγ. Γεώργιο μετατράπηκε σε κατοικία τουρκοκυπριακής οικογένειας.
• Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα αρχικά μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα, μετά την αποπεράτωση νέου τζαμιού, μετέτρεψαν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ σε πολιτιστικό κέντρο όπου διοργανώνονται μαθήματα χορού.
• Τα παρεκκλήσια του Αγ. Βασιλείου στο Καρακούµι και του Αγ. Ευλαλίου στον Καραβά χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ως αποθήκη οπλισμού.
• Η Αγ. Μαρίνα στο Διόριος μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Αρχάγγελος στον Κοντεμένο χρησιμοποιείται από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.
• Η Ι.Μ. Αντιφωνητή, που βρίσκεται βόρεια του χωριού Καλογραία και χτίσθηκε το 120 αιώνα, λεηλατήθηκε και απογυμνώθηκε από τους Τούρκους. Οι τοιχογραφίες του 15ου αιώνα «Η Δευτέρα Παρουσία» και η «Ρίζα του Ιεσσαί» αποκολλήθηκαν και κλάπηκαν. Τέσσερις εικόνες με παραστάσεις αποστόλων από το τέμπλο πουλήθηκαν στην Ολλανδία.
• Σε μάντρες ζώων μετατράπηκαν οι ναοί Αγ. Γεώργιος, στο χωριό Εληά Καραβά, Αγ. Μαρίνα (παλαιός) στο Διόριος, ενώ στο παρεκκλήσι της Αγ. Μαύρης, ανατολικά της Κερύνειας, φαίνονται κατεστραμμένες τοιχογραφίες οι οποίες ανάγονται στον 9ο αιώνα.
• Σε αποθήκες σανού μετατράπηκαν οι ναοί: Αγ. Ερμολάου στον Αγ. Ερµόλαο, Αγ. Χαραλάμπους στο Αγριδάκι, Παναγίας Χρυσελεούσας στο Σύσκληπο.
• Στη Γιαλούσα, η Αγία Μαρίνα έχει μετατραπεί σε αχυρώνα.
• Σχεδόν ολοκληρωτικά έχουν καταστραφεί οι εκκλησίες: Αγ. Γεωργίου στην Κερύνεια, Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην Κερύνεια, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (η παλιά) στα Λιβερά, Αγ. Μάμαντος στο Συγχαρί, Παναγίας Γαλακτερούσας στον Καραβά.
• Σε μουσουλμανικά τεμένη έχουν μετατραπεί οι ναοί: Αγ. Αμβρόσιος, στο χωριό Αγιος Αμβρόσιος, Αγ. Γεώργιος, στο ομώνυμο χωριό, Αγ. Επίκτητος, Αγ. Ερμόλαος, Αγ. Κωνσταντίνος και Αγ. Ελένη στη Βασίλεια, Αγ. Γεώργιος στο Κάτω Δίκομο, Αγ. Μάµας στην Καλογραία, Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Καραβά, Αγ. Βαρβάρα στην Κερύνεια.
Η Eκκλησία της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει συνεργασία με μουσεία του εξωτερικού και οίκους δημοπρασιών σε μία προσπάθεια να αναγνωρίσουν και να αποκτήσουν εκ νέου τα κλεμμένα ιερά κειμήλια.
Το 1989 το Τμήμα Αρχαιοτήτων κίνησε τη διαδικασία επανάκτησης τεσσάρων ψηφιδωτών μεταλλίων με τις μορφές αποστόλων του 520 – 530 μ.Χ., τα οποία οι Τούρκοι αφαίρεσαν από την αψίδα της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθραγκώμη. Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος, Aϊντίν Nτικμέν, το 1997 είχε στην κατοχή του περισσότερα από 300 αρχαία αντικείμενα. Εκτοτε έχουν επαναπατρισθεί 32 τεμάχια από τις κλεμμένες τοιχογραφίες της κατεχόμενης εκκλησίας του Aντιφωνητή, καθώς κι ένα ψηφιδωτό.
Η καταδίκη για την Τουρκία
Στο τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την πρόοδο της Τουρκίας, καταγράφεται η ολιγωρία που επιδεικνύει τόσο στη συμμόρφωσή της προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσο και για τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία.
Από την ΚΑΤΙΑ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: