Εκτύπωση | 16/03/2011 | Της Μικαέλλας Λοίζου
|http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/364296http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/364296
Επιχειρηματικό φόρουμ με την ονομασία «Κύπρος - Ένα διεθνές επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο», διοργανώθηκε χθες σε ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ, από τα εμπορικά επιμελητήρια Κύπρου και Ισραήλ, και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το φόρουμ σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς σε αυτό συμμετείχαν αρκετοί Ισραηλινοί επιχειρηματίες, οι οποίοι επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος, δεδομένου ότι είναι μέλος της Ε.Ε. και είναι γεωγραφικά πάρα πολύ κοντά στη χώρα τους. Παρών ήταν και ο Υπουργός Αντώνης Πασχαλίδης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από ισραηλινής πλευράς, στο φόρουμ συμμετείχε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο.
Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης ανέφερε ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενίσχυσης των εμπορικών και βιομηχανικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς θεωρεί ότι δεν πρέπει οι δύο πλευρές να περιορίσουν τη συνεργασία τους σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Μαυρομμάτης τόνισε ότι η συμμετοχή στο φόρουμ ήταν πολύ μεγάλη, επισημαίνοντας ότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από αυτό της Κίνας.
Ενδυνάμωση δεσμών
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι φιλικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ διευρύνονται συνεχώς και παραμένουμε δεσμευμένοι στην ενδυνάμωση των δεσμών.
Για την κυπριακή κυβέρνηση το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους, είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η οικονομική ευημερία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με προκλήσεις παντού στον κόσμο, αφού με την οικονομική κρίση έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι υπάρχει τεράστιος χώρος για βελτίωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ στρατηγικών εταίρων.
Αυξάνονται οι συναλλαγές
Αναφερόμενος στον όγκο συναλλαγών Κύπρου - Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τους παρευρισκόμενους ότι «μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στο Ισραήλ έχουν αυξηθεί πάνω από το τριπλάσιο, ενώ, οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την Κύπρο έχουν τετραπλασιαστεί». Πρόσθεσε ότι «κατά την ίδια περίοδο οι εισαγωγή αγαθών από το Ισραήλ προς την Κύπρο αυξήθηκε κατά 40%, ενώ η εισαγωγή υπηρεσιών αυξήθηκε πάνω από το διπλάσιο».
Επαναβεβαίωσε, επίσης, τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, συνεχώς ενισχύονται.
«Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε κοντινοί γείτονες, μοιραζόμαστε επίσης κοινές αξίες, ιστορία και παραδόσεις, ενώ, επίσης, οι εμπορικές συναλλαγές μας ενισχύουν τους δεσμούς μας», ανέφερε.
Εμπόριο, επενδύσεις, τουρισμός
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ενδυνάμωση των δεσμών μας και στην περαιτέρω ενίσχυσή τους στο μέλλον», προσθέτοντας ότι «μια δυνατή και παραγωγική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι σημαντική και για τις δύο οικονομίες μας, και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των διμερών μας δεσμών στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Πρωθυπουργό της χώρα Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς».
«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τη βούληση να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συμπληρώνοντας ότι «η παρουσία εδώ σήμερα τόσων πολλών επιχειρηματιών δείχνει το εύρος της δέσμευσης των δύο χωρών μας, για να καταστήσουν αυτή τη σχέση επιτυχή».
«Σας καλωσορίζουμε»
«Καλωσορίζουμε τις ισραηλινές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο ή να συνεργαστούν με κυπριακές εταιρείες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι η Κύπρος προσφέρει πολύ θελκτικά οφέλη και ευκαιρίες για τις ισραηλινές επιχειρήσεις, είτε για την εγκαθίδρυση της παρουσίας τους στο νησί ή για να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως κέντρο, μέσω του οποίου θα έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και άλλες μεσανατολικές ή μεσογειακές αγορές».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου, λέγοντας ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια κατόρθωσε να μεταμορφωθεί σε ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο με καλή φήμη.
Η Κύπρος, είπε, «μπορεί να προσφέρει στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που χρειάζονται, προτού να επιλέξουν κατά πόσο θα τη χρησιμοποιήσουν ως λειτουργική ή επιχειρηματική βάση».
Παράλληλα, παρέθεσε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, δηλαδή, όπως είπε, «τη στρατηγική θέση της νήσου, την καλά ανεπτυγμένη κοινωνικοοικονομική υποδομή της, την ευρεία κλίμακα και την ποιότητα των προσφερόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών, τη χαμηλή εταιρική φορολογία του 10%, το ευρύ δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, τη φιλελεύθερη πολιτική για τις ξένες επενδύσεις και το σταθερό και ευχάριστο επιχειρηματικό περιβάλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου