Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πανηγυρίζει και διαμαρτύρεται…

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/365332

| Εκτύπωση | 19/03/2011 | Του Κλεόπα Στυλιανού

Σαρωτική νίκη της «Πρωτοπορίας» η οποία, ωστόσο, καταγγέλλει αλχημείες
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει την πρώτη θέση στις εκλογές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σαρωτική νίκη πέτυχε στις προχθεσινές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η «Πρωτοπορία», φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 48,1% των έγκυρων ψήφων, εξασφαλίζοντας 10 από τις 21 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο της ΦΕΠΑΝ. Στις εκλογές που έγιναν πέρυσι η «Πρωτοπορία» συγκέντρωσε 48% των ψήφων.
Ωστόσο, παρά τη μεγάλη νίκη της «Πρωτοπορίας», ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στον οποίο πρόσκειται η «Πρωτοπορία», καταγγέλλει αλχημείες στην εκλογική διαδικασία, που στόχο είχαν την αποστέρηση της απόλυτης πλειοψηφίας από την παράταξή του. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Μιλώντας στο πλαίσιο Διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη την «Πρωτοπορία» για τη νίκη της στις εκλογές, προσθέτοντας πως «αν δεν γίνονταν «αλχημείες» για την ακύρωση 8,3% ψηφοδελτίων, εκ των οποίων 6% τουλάχιστον ανήκαν στην Πρωτοπορία, η φοιτητική παράταξη θα λάμβανε ποσοστό πάνω από 50% και θα είχε πλήρη αυτονομία».
Αλχημίες καταγγέλλει και ο Πρόεδρος της Πρωτοπορίας Μιχάλης Ευσταθίου. Σε δηλώσεις του, λίγο μετά το τέλος των εκλογών, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Απόψε, γίναμε θεατές του θιάσου που έστησαν Προοδευτική, Αναγέννηση και Αγώνας, κατατάσσοντας 300 και πλέον φοιτητές με την ψήφο που κατέθεσαν ως άκυρη».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η χθεσινή ανακοίνωση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η οργάνωση συγχαίρει την «Πρωτοπορία» για τη μεγάλη της νίκη και προσθέτει τα ακόλουθα:
«Δεν θα μπορούσαμε να μην κακίσουμε την πρωτοφανή προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος που επιχειρήθηκε χθες (προχθές) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τις φοιτητικές παρατάξεις της Προοδευτικής, της Αναγέννησης και του Αγώνα (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ). Οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων στην Εφορευτική Επιτροπή, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την επέλαση των ποσοστών της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ και να την εμποδίσουν από το να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδυναμία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιδόθηκαν σε μιαν άνευ προηγουμένου αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, με την ακύρωση έγκυρων ψηφοδελτίων της παράταξής μας, τα οποία χωρίς κανέναν απολύτως λόγο χαρακτηρίζονταν και ψηφίζονταν από την πλειοψηφία της Εφορευτικής Επιτροπής ως άκυρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα Λευκά/Άκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται στα 320, μετά τις εκλογικές αλχημείες των εκπροσώπων των τριών παρατάξεων, οι οποίες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το τι ισχύει στις βουλευτικές εκλογές, σε σχέση με τα άκυρα ψηφοδέλτια.
Θεωρούμε ντροπή για τη δημοκρατία, το γεγονός ότι κάποιοι καλούσαν τους φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες και έπειτα, όταν η ετυμηγορία τους δεν τους συνέφερε, ακύρωσαν την ψήφο τους με τον τρόπο αυτό. Ή μήπως κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές, (167 άκυρα ψηφοδέλτια σε σύνολο 900), είναι χαμηλής νοητικής στάθμης και ανίκανοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα; Καλούμε τη φοιτητική κοινότητα να πεισμώσει ακόμη περισσότερο και να απομονώσει αυτούς που τη θεωρούν εργαλείο επιδίωξης των μικροκομματικών τους συμφερόντων».
Τα μηνύματα

Με το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, η «Πρωτοπορία διατηρείται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις φοιτητικές παρατάξεις που δρουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Η φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ αναδείχθηκε νικητής, εξασφαλίζοντας ποσοστό 48,1%, 1697 ψήφους και 10 έδρες. Στην αντίπερα όχθη, η Προοδευτική έχασε κάπως έδαφος σε σχέση με πέρσι, συγκεντρώνοντας το 38,2 % των ψήφων, 1349 ψήφους, και οκτώ έδρες, όσες είχε και πέρσι στο συμβούλιο της Φοιτητικής Ένωσης (ΦΕΠΑΝ). Σε σχέση με τις άλλες τρεις παρατάξεις, τα ποσοστά της Αναγέννησης σημείωσαν άνοδο, από το περσινό 3,61% έφτασε φέτος στο 4,27%, 151 ψήφους. Ο Αγώνας συγκέντρωσε το 3,73%, 132 ψήφους, σε σχέση με το 3,95% πέρσι. Αναμφίβολα, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραγκωνιστεί η σημαντική άνοδος των ποσοστών που σημείωσε η Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη. Η ΑΦΕ από 134 ψήφους, 3,48% σε ποσοστό πέρσι, έφτασε φέτος στις 201 ψήφους και 5,8% σε ποσοστό.
Η εδραίωση της ΑΦΕ, μιας παράταξης με αντιομοσπονδιακό χαρακτήρα, στη φοιτητική κοινότητα, φαίνεται πως στέλνει τα ηχηρά μηνύματα των φοιτητών που υιοθετούν τις θέσεις της, ενάντια στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Και οι τρεις παρατάξεις καταλαμβάνουν από μία έδρα στη ΦΕΠΑΝ. Οι φοιτητικές εκλογές έστειλαν τα δικά τους μηνύματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, αφού για τα κόμματα, οι φοιτητικές εκλογές και ειδικά αυτές του Πανεπιστημίου Κύπρου, λόγω μεταξύ άλλων του μεγάλου αριθμού φοιτητών, είναι ήσσονος σημασίας και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.
Άρχισαν τα όργανα…

Σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το γεγονός ότι η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού ‘Πρωτοπορία’ κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου, μαζί με την ακροδεξιά ΑΦΕ, μόνο ως πισωγύρισμα μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται για τη φοιτητική μας ένωση και τις διεκδικήσεις της». «Σε κάθε χώρο σπουδών που υπάρχει ακροδεξιά πλειοψηφία, η φοιτητική ένωση παραπαίει χωρίς θέσεις και χωρίς καμιά ουσιαστική δράση για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών», προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Προοδευτική, στηρίζοντας τις καταγγελίες, αναφέρει ότι «απόδειξη του γεγονότος αυτού αποτελεί και η χρονιά που πέρασε, στην οποία η ‘Πρωτοπορία’, με μοναδικό της στόχο τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος, άφησε τη ΦΕΠΑΝ ακατάρτιστη, μετατρέποντάς τη σε χώρο ικανοποίησης των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων του κόμματός της, αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα τους φοιτητές από τα πραγματικά τους προβλήματα».
Τα αναλυτικά αποτελέσματα

Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα κατά έτος: Πρώτο έτος: Πρωτοπορία 405 ψήφοι, Προοδευτική 265, ΑΦΕ 46, Αναγέννηση 46, Αγώνας 23. Δεύτερο έτος: Πρωτοπορία 450 ψήφοι, Προοδευτική 306, ΑΦΕ 69, Αγώνας 25, Αναγέννηση 24. Τρίτο έτος: Πρωτοπορία 381 ψήφοι, Προοδευτική 301, Αγώνας 36, ΑΦΕ 28, Αναγέννηση 27.
Τέταρτο έτος: Πρωτοπορία 327 ψήφοι, Προοδευτική 313, ΑΦΕ 32, Αγώνας 30, Αναγέννηση 29. Και οι υπόλοιποι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές: Προοδευτική 164 ψήφοι, Πρωτοπορία 164, Αγώνας 26, Αναγέννηση 24, ΑΦΕ 17 ψήφοι.
21 επιτυχόντες ανάμεσα σε 98 υποψηφίους

Δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 6.000 φοιτητές. Απ’ αυτούς ψήφισαν συνολικά 3.865 φοιτητές. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 το πρωί και έκλεισαν στις 19:30 το απόγευμα, ενώ τα αποτελέσματα ανακινώθηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα. Πέντε φοιτητικές παρατάξεις, η Πρωτοπορία (που πρόσκειται στον ΔΗΣΥ) με 21 υποψηφίους, η Προοδευτική (που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ) με 21 υποψηφίους, η Αναγέννηση (που πρόσκειται στο ΔΗΚΟ) με 17 υποψηφίους, ο Αγώνας (που πρόσκειται στο Κ.Σ. ΕΔΕΚ) με 18 υποψηφίους και η Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη (ΑΦΕ) με 21 υποψηφίους, διεκδίκησαν τις ψήφους των φοιτητών. Όλοι οι υποψήφιοι ήταν 98. Σημειώνεται ότι η κάθε φοιτητική παράταξη έχει δικαίωμα να θέσει τόσους υποψηφίους όσες και οι θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΠΑΝ, δηλαδή 21. Η εκλογική διαδικασία διεξαγόταν ταυτόχρονα στα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη λεωφόρο Καλλιπόλεως, και στην Πανεπιστημιούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: