Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΦΟΝΟΣ ΑΝΤΗ «Ρε, συνειδητοποιείς; Εν φόνο που έκαμα»

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/366017

| Εκτύπωση | 22/03/2011 | Της Ντίας Χαιλή

Συγκλονιστική μαρτυρία του Κώστα Προεστού ενώπιον του Κακουργιοδικείου
Τα νερά τάραξε η μαρτυρία του Κώστα Προεστού κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.
Συγκλονιστική συνέχεια χθες στο Κακουργιοδικείο αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ Άντη Χατζηκωστή.
Ο μάρτυρας κατηγορίας Κώστας Προεστός, στην κατάθεσή του, ανέφερε «άκουσα τον Γρηγόρη Ξενοφώντος να λέει στον Φάνο Χατζηγεωργίου, ρε, συνειδητοποιείς τι έκαμα; Εν φόνο που έκαμα».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Φάνος Χατζηγεωργίου τού απάντησε, «ηρέμησε. Θα πιάσουμε πολλά λεφτά και δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουμε».
Ο Προεστός κατέθεσε ακόμα στο δικαστήριο ότι μετέφερε τον Ξενοφώντος και τον Χατζηγεωργίου από το χωράφι του Κυριάκου Κοσιάρη στην Περιστερώνα στο σπίτι του Χατζηγεωργίου στην Ανθούπολη.
Η μαρτυρία Προεστού

Ο Κώστας Προεστός συνελήφθη από την Αστυνομία στις 14 Ιανουαρίου 2010, σαν ύποπτος για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, αφού κοντά στη σκηνή του φόνου βρέθηκε κομμάτι από προστατευτικό πλαστικό κράνους, το οποίο είχε πάνω τα αποτυπώματά του.
Ο Προεστός ανέφερε ότι το κράνος το δάνεισε την ημέρα του φόνου στον Φάνο Χατζηγεωργίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε ότι τον Φάνο Χατζηγεωργίου τον γνώριζε από τον Ιούνιο του 2009, όταν έγινε η απόπειρα φόνου εναντίον του Κυριάκου Κοσιάρη και τον επισκεπτόταν στο Γενικό Νοσοκομείο.
Τον κατηγορούμενο Ανδρέα Γρηγορίου, ο Κώστας Προεστός κατέθεσε ότι τον γνώρισε το Γενάρη του 2008 και, όπως ανέφερε, τον βοηθούσε στο κρεοπωλείο με αντάλλαγμα την παραχώρηση από τον Γρηγορίου ποσότητας κρεάτων για τις ανάγκες της οικογένειάς του.
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι κάποια στιγμή ζήτησε από τον Γρηγορίου να εργαστεί ως «σεκιούριτι» σε κάποια από τα νυχτερινά μαγαζιά που είχε στη Λευκωσία, αλλά ο Γρηγορίου του απάντησε αρνητικά.
Η ημέρα της δολοφονίας του Άντη

Ο μάρτυρας κατηγορίας ερωτηθείς από την κατηγορούσα Αρχή να αναφέρει τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν την 11η Ιανουαρίου 2010, είπε ότι γύρω στις πέντε παρά είκοσι το απόγευμα, πήγε στο σπίτι του ο Φάνος Χατζηγεωργίου και του ζήτησε κράνος μοτοσικλέτας γιατί, όπως του είχε πει, θα κατέβαινε στη Λευκωσία για μια δουλειά που είχε και δεν ήθελε να τον πιάσει η Αστυνομία χωρίς κράνος.
Ο Κώστας Προεστός είπε πως του έδωσε το κράνος, το οποίο είχε στην αυλή του σπιτιού του και ο Φάνος έφυγε.
Στη συνέχεια, ο μάρτυρας είπε ότι γύρω στις 8.00 το βράδυ πήγε στο Ακάκι στην ταβέρνα «Τόφαρος», όπου παρέλαβε έναν φάκελο με 6 χιλιάδες ευρώ από το φίλο του Μάριο Ξενοφώντος.
Όπως είπε, τα λεφτά θα τα διέθετε σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό την τοκογλυφία.
Ο Κώστας Προεστός είπε ότι δεν κατέβηκε στην ταβέρνα, αλλά πήρε τα λεφτά στο αυτοκίνητο και ξεκίνησε να πάει στα γενέθλια του κουμπάρου του Κυριάκου Κοσιάρη στον Αστρομερίτη.
Εκεί, «δεν κατέβηκα γιατί είχε πολύ κόσμο και ντράπηκα», είπε, και συνέχισε λέγοντας ότι πήρε τηλέφωνο τον Κοσιάρη, ενημερώνοντας ότι θα πήγαινε μια βόλτα.
Σε ερώτηση της Εισαγγελέως Έλενας Κλεόπα, για το πού πήγε μετά από εκεί, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι πήγε στη νεκρή ζώνη, γιατί του άρεσε η λαθροθηρία και ήθελε να δει αν έχει λαγούς.
Όπως ανέφερε, εκεί έμεινε περίπου σαράντα λεπτά.
Στο χωράφι του Κοσιάρη

Μετά έφυγε, όπως ανέφερε, για να δεχθεί λίγο μετά τις 9 τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Κοσιάρη, ο οποίος του ζήτησε να πάει στο χωράφι του, το οποίο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη μεταξύ Περιστερώνας και Αστρομερίτη, για να μεταφέρει στη Λευκωσία τον Φάνο Χατζηγεωργίου, που ήταν εκεί γιατί είχε χαλάσει η μοτοσικλέτα του.
Όταν έφτασε στο χωράφι του Κοσιάρη, όπως είπε ο μάρτυρας, ο Φάνος έτρεξε κατά πάνω του και του είπε να σβήσει τα φώτα. «Εκεί ήταν ο Κοσιάρης μαζί με τον Φάνο και έσπρωχναν τη μοτόρα μέσα σε κοντέινερ», είπε, προσθέτοντας ότι εκεί ήταν και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος, ο οποίος «κρατούσε το κεφάλι του σαστισμένος και έλεγε ακαταλαβίστικες λέξεις. Εγώ δεν κατέβηκα από το αυτοκίνητο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μετά από πέντε λεπτά, περίπου, ο Φάνος και ο Γρηγόρης μπήκαν στο αυτοκίνητο, με τον πρώτο να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα και τον Ξενοφώντος στο πίσω, για να τους μεταφέρει στο διαμέρισμα του Φάνου στην Ανθούπολη.
«Ρε, έν φόνο που έκαμα»

Ο μάρτυρας είπε ότι στη διαδρομή από το χωράφι του Κυριάκου Κοσιάρη μέχρι το διαμέρισμα του Φάνου, ο Γρηγόρης Ξενοφώντος «ήταν ανήσυχος», και ο Φάνος γύρισε και του είπε «ρε, ηρέμησε τζιαι θα πιάμεν πολλά λεφτά τζιαί δεν θα ξαναδουλέψουμε».
Ο Ξενοφώντος, όπως είπε ο Κώστας Προεστός, απάντησε στον Φάνο «ρε, συνειδητοποιείς τι έκαμα; Εν φόνο που έκαμα».
Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Κλεόπα, αν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, ο μάρτυρας είπε ότι νόμισε ότι πειράξανε κάποιον στη νεκρή ζώνη.
Την επόμενη ημέρα, όμως, πρόσθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας, άκουσε στις ειδήσεις για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή και κατάλαβε τι έγινε.
Ερωτηθείς από την κ. Κλεόπα, αν ρώτησε για ποιο πράγμα μιλούσαν μέσα στο αυτοκίνητο ο Χατζηγεωργίου και ο Ξενοφώντος, ο Προεστός είπε ότι δεν ρώτησε τίποτα και ούτε ήθελε να ξέρει.
«Όταν τους κατέβασα στο σπίτι του Φάνου Χατζηγεωργίου», συνέχισε, «πήγα στο Ιπποκράτειο να δω τον φίλο μου Ανδρέα Γρηγορίου».
Ερωτηθείς γιατί πήγε να δει τον Γρηγορίου, ο Κώστας Προεστός είπε ότι σοκαρίστηκε από αυτά που άκουσε και ήθελε να ηρεμήσει, καθώς δεν ήθελε να πάει σπίτι του και να τον δει η γυναίκα του συγχυσμένο.
«Κάθισα 20-25 λεπτά, και ακολούθως πήγα στο σπίτι και κοιμήθηκα», είπε.
«Φοβήθηκα να μιλήσω»

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, γιατί ο μάρτυρας στις πρώτες του καταθέσεις δεν ανέφερε ό,τι γνώριζε σχετικά με τον Φάνο Χατζηγεωργίου και τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο Κώστας Προεστός είπε ότι φοβήθηκε ότι θα βρισκόταν μπλεγμένος στην υπόθεση, καθώς γνώριζε ότι οι δύο τους ήταν μπλεγμένοι και είχε ακούσει για το κομμάτι του κράνους του που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος.
Σε ερώτηση της υπεράσπισης, για την επιταγή ύψους 12 χιλιάδων ευρώ και τα μετρητά ύψους 10 χιλιάδων που βρέθηκαν στην κατοχή του, ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε ότι ήταν ποσά τα οποία προέρχονταν αλλά και προορίζονταν για τοκογλυφία.
Ανέφερε ακόμη πως ούτε για τα λεφτά δεν είπε τίποτα, γιατί επίσης γνώριζε ότι η τοκογλυφία είναι αδίκημα.
Η κατηγορούσα Αρχή ζήτησε από τον μάρτυρα κατηγορίας να αναγνωρίσει το προστατευτικό του κράνους που βρέθηκε κοντά στη σκηνή του φόνου.
Ο Κώστας Προεστός ανέφερε ότι μοιάζει με αυτό του κράνους που είχε δώσει το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου στον Φάνο Χατζηγεωργίου.
Απερρίφθη ένσταση για το βίντεο

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε το μεσημέρι, για να εκδοθεί ενδιάμεση απόφαση αναφορικά με ένσταση που κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Γρηγόρη Ξενοφώντος, επικαλούμενος παραβίαση προσωπικών δεδομένων του πελάτη του, αναφορικά με την εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας πάνω σε βίντεο το οποίο αποτελεί τεκμήριο, που προέρχεται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης το οποίο ήταν εγκατεστημένο στο διαμέρισμα του Φάνου Χατζηγεωργίου.
Στο βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου, προβάλλεται η άφιξη ατόμου, ο οποίος φέρεται να είναι ο Γρηγόρης Ξενοφώντος, στις 19:30 της 11ης Ιανουαρίου στο διαμέρισμα του Φάνου Χατζηγεωργίου και στη συνέχεια συνάντηση στην είσοδο της πολυκατοικίας δύο ατόμων, τα οποία φέρονται να είναι ο Ξενοφώντος και ο Χατζηγεωργίου.
Ακόμη, προβάλλεται η είσοδος στην πολυκατοικία στις 19:58 της ίδιας μέρας, ατόμου ο οποίος επίσης φέρεται να είναι ο Ξενοφώντος.
Πρόθεση της κατηγορούσας Αρχής είναι να αναγνωριστούν τα δύο πρόσωπα από τον μάρτυρα κατηγορίας, Κώστα Προεστό.
Το Κακουργιοδικείο, στην επανάληψη της διαδικασίας το απόγευμα, απέρριψε την ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γρηγορίου, γιατί έκρινε ότι η οπτικογράφιση ή η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο δεν παραβιάζει κανένα προσωπικό δεδομένο του κατηγορουμένου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γρηγορίου ζήτησε τότε διακοπή μέχρι σήμερα το πρωί της διαδικασίας, για να μελετήσει το σκεπτικό της ενδιάμεσης απόφασης και να υποβάλει νομικά ερωτήματα.
Το δικαστήριο απεδέχθη το αίτημα της υπεράσπισης και διέκοψε τη διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα στις 11 το πρωί και στις 3.00 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: