Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=689:01032011-------&catid=41:2010-01-11-15-04-37&Itemid=91

Ένταση χθες στην κυπριακή Βουλή κατά τη συζήτηση του μεταναστευτικού προβλήματος, με πολλούς βουλευτές να τονίζουν ότι η Κύπρος δεν αντέχει σε νέο κύμα λαθρομετανάστευσης. Κανένας Κύπριος που μετανάστευσε στο εξωτερικό δεν ζήτησε επιδόματα χωρίς να δουλεύει και να ζει σε βάρος των κοινωνιών που τον φιλοξένησαν, επισήμαναν βουλευτές κατά τη συζήτηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Οι Ζαχαρίας Κουλίας, Λευτέρης Χριστοφόρου και Γιώργος Βαρνάβα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Κύπρος λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων απορρόφησης δεν μπορεί να καταστεί χώρα της επαγγελίας για τα εκατομμύρια που θέλουν να έρθουν με παράνομο τρόπο.
Πολλοί λαθρομετανάστες περνούν το συρματόπλεγα του Αττίλα και μόλις φτάσουν στην Ορόκλινη ή στη Λάρνακα σχίζουν τα έγγραφα τους και μέσω κάποιων δικηγορικών γραφείων που έχουν εξειδικευτεί στο θέμα, αρχίζουν διαδικασίες για να καταστούν πολιτικοί πρόσφυγες και να παίρνουν επιδόματα, επεσήμαναν.
Τη στιγμή που μιλούσε ο Γιώργος Βαρνάβα, μέλος της ΚΙΣΑ μειδιούσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΕΔΕΚ ότι δεν θα ανεχθεί να λοιδωρούνται οι βουλευτές που επισημαίνουν τα αυτονόητα. Με εντάσεις, φωνές και επεκτάσεις συνεχίστηκε ενώπιον της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Επιτροπή Εσωτερικών, η πρόταση νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική που κατατέθηκε από τους Βουλευτές Ζαχαρία Κουλία, Λευτέρη Χριστοφόρου, Σωτήρη Σαμψών, Τάσο Μητσόπουλο, Γιώργο Γεωργίου, Κυριάκο Χατζηγιάννη και Γιώργο Βαρνάβα. Σκοπός της πρότασης νόμου, όπως ανέφεραν οι βουλευτές, είναι η τροποποίηση του νόμου ώστε οι δικαιούχοι βοηθείας να τη λαμβάνουν σε είδος και όχι σε χρήμα.
Επιχειρηματολογώντας, ο Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι πολιτικός πρόσφυγας λαμβάνει 8652 ευρώ το χρόνο, αν έχει εξαρτώμενο λαμβάνει 13.059, τρία άτομα της ίδιας οικογένειας λαμβάνουν μαζί 16.411 ευρώ, 4 άτομα 23.211, 5 άτομα οικογενείας 26.657, 6 άτομα 33.701, 7 άτομα 38.500, 8 άτομα 43.299 και εννιά συνολικά άτομα της ίδιας οικογένειας 50.798 και μαζί με τα επιδόματα τέκνων συνολικά 62.196 αφορολόγητα. Στα επιδόματα αυτά, αν προστεθούν τα επιδόματα τέκνου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και η επιδότηση ρεύματος και ενοικίου, τότε μιλούμε για εξωφρενικά ποσά που κανείς Κύπριος δεν έλαβε ποτέ.
Τον καιρό της προσφυγιάς, το 1974, αντέξαμε 5 χρόνια με τις κονσέρβες της Μέριμνας, είπε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου. Στην Επιτροπή επισημάνθηκε ότι κάποιοι από τους πολιτικούς πρόσφυγες έχουν δύο γυναίκες και όταν δηλώνουν ότι δεν τσακώνονται τους νοικιάζουν ξεχωριστό διαμέρισμα.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωννάς Νικολάου ζήτησε να εντοπιστούν και να απελαθούν ως επικίνδυνα για τη Δημοκρατία άτομα αραβικής καταγωγής που ανήκουν στην ομάδα «Αράπης» όπως είναι γνωστή στη Λάρνακα, που πωλεί προστασία έναντι εκβιαζόμενης αμοιβής, σύμφωνα με πρότυπα που ισχύουν στον υπόκοσμο.
Η υπουργός Εργασίας  του ΑΚΕΛ Σωτηρούλα Χαραλάμπους εξέφρασε την ελπίδα πως «μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή θα σταματήσει η σύγχυση που ίσως ηθελημένα υπάρχει γύρω από την παροχή επιδομάτων. Άλλη είναι κατηγορία των αιτητών πολιτικού ασύλου, και άλλη η κατηγορία των αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και άλλη των κατόχων συμπληρωματικής προστασίας», διευκρίνισε. «'Οπως ξεκάθαρα είπε η Νομική Υπηρεσία», ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, «οι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και κάτοχοι συμπληρωματικής προστασίας με βάση το προσφυγικό δίκαιο και τις οδηγίες της ΕΕ, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Κυπρίους».
Όσον αφορά τους αιτητές πολιτικού ασύλου, συνέχισε η Υπουργός, η πρόταση νόμου προνοεί να δίνονται σε είδος οι υλικές συνθήκες υποδοχής σε αυτά τα άτομα, που σημαίνει ότι εάν ψηφιστεί, το κράτος θα πρέπει να έχει πέραν των 1.000 θέσεων, για να μπορέσει να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς είμαστε έτοιμοι, διαβεβαίωσε η Υπουργός Εργασίας, να συζητήσουμε οποιαδήποτε ζητήματα που δεν παραβιάζουν ανθρώπινα δικαίωμα, ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεθνείς συμβάσεις. Ερωτηθείσα για τους νέους χώρους υποδοχής που ετοιμάζονται, είπε πως η χωρητικότητά τους θα είναι των 200-250 θέσεων, διευκρινίζοντας πως «η χωρητικότητα έχει να κάνει και με τη σύνθεση της οικογένειας».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα δύσκολο, διεθνές πρόβλημα, το οποίο η μικρή μας πατρίδα νιώθει σε περισσότερο βάρος και ένταση γιατί έλαχε να είμαστε σε ένα σημείο που οι εσωτερικές ταραχές σε γειτονικές χώρες δημιουργούν ένα κύμα ανθρώπων που ζητούν καταφύγιο προστασίας στη χώρα μας».
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως «τα δημόσια βοηθήματα προς τους πολιτικούς πρόσφυγες αποτελούν βάναυση πρόκληση και πρέπει εδώ και τώρα όλοι μας να τους τα καταργήσουμε». «Επιτέλους», συνέχισε, «πρέπει να κατανοήσουν οι κυβερνώντες ότι δεν μπορούν να παίρνουν δύο εκ. ευρώ κάθε μήνα από τις τσέπες των σκληρά δοκιμαζόμενων Κυπρίων φορολογουμένων και να τα δίνουν ως γενναιόδωρες παροχές στους πολιτικούς πρόσφυγες».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας έκανε αναφορά «σε όλο αυτό τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια», προσθέτοντας ότι «ο ίδιος νόμος ήταν και επί Τάσσου και δεν πληρώναμε έτσι ποσά. Να μην αποτελούμε τον ελκυστικό προορισμό όλων αυτών των επιτήδειων που έχουν μαζευτεί στη χώρα μας».
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι «η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής έχει δημιουργήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα τεράστιο πρόβλημα στην κυπριακή κοινωνία. Ο ίδιος είπε εντός της Επιτροπής συκοφαντείται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ότι δεν νοιάζεται για τους πρόσφυγες, αλλά αυτό είναι διαστρέβλωση. Το κόμμα μου, είπε, δεν μιλά για τους νομίμως ευρισκόμενους στην Κύπρο αλλά για όλο εκείνο το κύμα παράνομης εισβολής στη χώρα μας, γιατί άκουσε ότι υπάρχουν ψηλά επιδόματα. Η ίδια η Υπουργός Εργασίας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών έχει δηλώσει τη θετική της πρόθεση ώστε να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που να τροποποιεί την ήδη υφιστάμενη νομοθεσία».
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως «είναι πλέον ολοφάνερο ότι η επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει τα πράγματα σε άσχημο περιβάλλον -τα υψηλά επιδόματα προς τους πολιτικούς πρόσφυγες, αιτητές πολιτικού ασύλου και τους κατόχους επικουρικής προστασίας όχι μόνο έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη αλλά δημιουργούν παγίδες φτώχιας και κοινωνικής απαξίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: